Bravo Tunin !!

 

Bagna, bagna, bagna càuda!

 


-ParlataTorinese-

Ël përfum fòrt e bon dla bagna càuda,

 

la tàula piturà ’d frësche vërdure

 

e ’n vin da prèive. Benedete cure…

 

Mè cheur as fà cioché. Sentlo: a tribàuda!

 

 

 

Con aj, anciove, euli e bur së scàuda

 

la veuja d’alegrìa. Le paure

 

a ciapo l’andi con le bòbe scure.

 

Dësgenà, ’l bonimor as seta ’n fàuda.

 

 

 

Card e còj, articiòch, povron e siola,

 

séler, ciapin-abò, gàvie ’d patate

 

së splongio ’nt ël fojòt con man e grola.

 

 

Podrìa mojé fin-a… le savate

 

an sta saussin-a svicia ch’am dës-ciola.

 

E peui napolé ’l Pò, ’l Tigri e l’Eufrate!

 


 

TUNIN BERGERA

 

 

 

Bagna, bagna, bagna càuda!

 

-Italiano-

 

Il profumo intenso e buono della “bagna càuda”,

 

la tavola dipinta di fresche verdure

 

e un vino prelibato. Benedette cure…

 

Il mio cuore si fa campanile. Sentilo: suona a festa!

 

 

 

Con aglio, acciughe, olio e burro si scalda

 

la voglia d’allegria. Le paure

 

si dileguano assieme ai musi lunghi.

 

Disinvolto, il buonumore si siede in grembo.

 

Cardi e cavoli, carciofi, peperoni e cipolla,

 

sedani, topinambour, terrine di patate

 

si tuffano nel tegame con mani e pagnotta.

 

Potrei intingere addirittura… le ciabatte

 

in questa salsina vivace che mi ringalluzzisce.

 

E poi guadare il Po, il Tigri e l’Eufrate!

 

 

 

TUNIN BERGERA